Alimentul care te ajută să dormi mai bine. E gustos și te vei simți mult mai odihnit a doua zi

Alimentul care te ajută să dormi mai bine. E gustos și te vei simți mult mai odihnit a doua zi

Lipsa somnului poate duce la o mulțime de afecțiuni și probleme precum epuizarea sistemului nervos. Practic lipsa de somn afectează creierul care ulterior nu își mai poate îndeplini corespunzător sarcinile, afectând memoria, dar și starea de spirit. În același timp duce la slăbirea sistemului imunitar, întrucât în timpul somnului corpul produce anticorpii care luptă împotriva infecțiilor. Mai mult, afectează și sistemul cardiovascular.

Somnul influențează procesele care mențin sănătatea inimii și a vaselor de sânge, inclusiv cele care afectează nivelul de zahăr din sânge, tensiunea arterială și nivelul inflamațiilor. Lipsa somnului mai este asociată și cu supraponderalitatea. Pe lângă mâncatul excesiv și lipsa exercițiilor fizice, privarea de somn este un alt factor de risc pentru obezitate. Somnul afectează nivelul a doi hormoni, leptina și grelina, care controlează senzația de foame și de sațietate. Leptina îi spune creierului că ai mâncat suficient. Fără destul somn, creierul reduce leptina și crește grelina, care este un stimulent al apetitului.

Alimentul care îmbunătățește somnul

Un factor de risc important pentru problemele de somn este dereglarea melatoninei. Această substanță este eliberată de organism cu scopul de a regla temperatura nocturnă a corpului, inducând astfel somnul. Ei bine, melatonina atinge cel mai înalt puncy în timpul nopții.

Nivelurile de melatonină pot fi afectate de stres și dietă, iar în acest sens există anumite alimente ce pot regla producția acestui hormon, datorită conținutului lor ridicat de melatonină. 

Conform BBC, cireșele amare conțin concentrații ridicate de substanțe fitochimice, inclusiv melatonină, o moleculă esențială în reglarea ciclului somn-veghe la om. Cercetările efectuate de Jurnalul European de Nutriție au constatat că sucul de cireșe amare este benefic pentru îmbunătățirea somnului, atât a calității, cât și a duratei, și poate fi benefic pentru cei care au un somn slab calitativ, în timp ce un alt studiu sugerează că sucul de cireșe poate fi benefic pentru cei care suferă de insomnie.

Sursă text: Click.ro

Tags: No tags