Care este diferența dintre pilaf de orez și risotto

Care este diferența dintre pilaf de orez și risotto

Orezul este unul dintre cele mai folosite alimente în întreaga lume. Are o mulțime de forme și culori și fiecare dintre aceste tipuri merge preparat într-un anumit fel.

Astfel, este o diferență foarte mare între a prepara risotto și a prepara un orez normal. 

Unul dintre alimentele de bază în fiecare bucătărie este, fără îndoială, orezul. Acesta poate fi cu bobul lung, cu bobul mediu sau cu bob mic. 

Ca să gătiți cele mai gustoase preparate, trebuie să țineți cont de faptul că nu fiecare tip de orez merge în orice mâncare. De exemplu, dacă vreți să faceți un risotto delicios, este obligatoriu să folosiți un orez cu bob mediu. 

Cel mai folosit tip de orez pentru risotto este Carnaroli. Acesta rămâne mai tare, chiar și după ce îl fierbeți, și astfel nu riscați să se transforme în pilaf. 

Diferența dintre pilaf și risotto

Puteți opta și pentru orezul Arborio, de asemenea foarte utilizat în rețetele de risotto. Aveți însă grijă să nu-l fierbeți prea mult, pentru că va arăta ca un terci. 

În schimb, dacă vreți să faceți o salată cu orez, un pilaf sau un orez cu legume, trebuie să alegeți un tip de orez cu bob lung. Acesta devine pufos atunci când îl fierbeți. 

Orezul cu bobul mic este folosit, de obicei, la sarmale, perișoare, budinci sau în ciorbe. 

Risotto se poate prepara în foarte multe feluri, în funcție de gusturile fiecăruia. Puteți face un delicios risotto cu parmezan și unt, cu legume, cu fructe de mare sau cu pui. 

Acest preparat trebuie să fie cremos, aromat, iar orezul să rămână puțin tare și să nu fie lipicios. Aveți nevoie de foarte puține ingrediente pentru risotto, dar ca să vă iasă ca la carte, trebuie să respectați câteva trucuri. 

În primul rând, nu uitați că vă trebuie orez cu bob mediu. Acesta se fierbe într-o oală suficient de mare, ca să nu fie îngrămădit. 

Ceapa pe care o veți folosi se taie extrem de fin. Untul îl tăiați în cubulețe, parmezanul îl radeți, prin răzătoarea mică. De asemenea, un risotto ca în Italia se prepară cu vin alb sec, de calitate. 

Dacă nu vreți să folosiți unt, puteți pune ulei, dar să fie neapărat de măsline. Pentru ca risotto să fie cremos, untul se adaugă la final. 

Peste risotto se toarnă apă sau supă fierbinte, puțin câte puțin, iar preparatul se gătește pe foc mic. 

Tags: No tags