Cât de periculos este, de fapt, șarpele de Dudău?

Cât de periculos este, de fapt, șarpele de Dudău?

Pentru majoritatea oamenilor, întâlninrea sau simplă vedere a unui șarpe nu poate fi decât traumatizantă, iar cântecele populare descriu șarpele de dudău ca fiind din categoria băieților răi.

„Cin’ se ia cu mine răuSă nu stea în drumul meuCă sunt șarpe de dudău,De-(a)l galbin ce mușcă rău, măi lume!”

(versuri „M-a făcut mama oltean”)

 

„Şarpe, şarpe de dudăuDă-mi mie veninul tăuSă mă otrăvesc şi eu.

(versuri „Șarpe, șarpe de dudău”)

 

CÂT DE RĂU ESTE, DE FAPT, ȘARPELE DE DUDĂU

Șarpele de stepă, denumit si șarpe de sadina, de dudău, cu burtă galbenă sau rău, este un șarpe de talie mare, ce poate depăși 2 metri lungime. este mai des întâlnit în sudul Olteniei și Munteniei, sudul Banatului, sud-estul Moldovei și în mai multe localități din Dobrogea.

 

Preferă liziera pădurilor, tufărișurile, coastele sau viroagele cu loess sau stâncile unde există vegetație arbustivă sau arborescentă. Are spatele cafeniu, brun-gălbui sau brun-cenușiu cu o dungă mediană longitudinală deschisă pe fiecare solz. Abdomenul este galben.

 

Se hrănește cu șopârle de ziduri, gușteri, hârciogi, popândăi, șoareci și șobolani. Este cel mai rapid șarpe din România, deplasându-se cu viteza de până la 5-6 m/sec. Se cațără cu mare iuțeală pe arbuști, copaci și pe stânci. Este un șarpe rapid și devine rapid defensiv în cazul in care este încolțit sau capturat – mai ales masculii. Mușcătura nu este veninoasă, dar este dureroasă, sângerează și se poate infecta, potrivit wikiepdia.org.

 

 

Tags: No tags