Cât timp putem păstra alimentele în frigider pentru a evita intoxicaţiile

Cât timp putem păstra alimentele în frigider pentru a evita intoxicaţiile

Astfel, medicii recomandă respectarea unei anumite perioade. Spre exemplu, sosul de paste, are ca timp de păstrare doar cinci zile, după ce a fost deschis. De altfel, odată deschise, sosurile pe bază de roşii sunt bune doar pentru cinci zile. Unele mucegaiuri produc toxine, care pot fi dăunătoare!

Ouă

Dacă faceți parte din categoria celor care gătesc ouă pentru a preveni deteriorarea lor, puteți sta liniștiți. Aceste alimente sunt cele mai rezistente în frigider și pot fi păstrate în siguranță timp de până la trei săptămâni. Un alt aspect important de luat în considerare este modul în care le puneți în frigider. De obicei, ouăle sunt depozitate pe ușa frigiderului. Cu toate acestea, este recomandat să le puneți pe rafturile cele mai înalte și în partea din spate a frigiderului. Această metodă va preveni fluctuațiile de temperatură. De asemenea, este important să le păstrați în ambalajul original. Cu toate acestea, trebuie să țineți cont de faptul că ouăle nu trebuie congelate.

Pește

Mario Sanchez, expert în tehnologie alimentară și promotor al nutriției și siguranței alimentare la SefiFood, în colaborare cu Consiliul Norvegian pentru Fructe de Mare, ne avertizează că peștele nu ar trebui să fie depozitat în frigider mai mult de 2 zile. Prin urmare, dacă nu intenționăm să îl consumăm în acest interval de timp, ar fi mai bine să îl congelăm. În cazul în care alegem să o facem, peștele poate fi păstrat timp de până la 3 luni. În cazul în care peștele este de culoare albă, durata de viață se poate prelungi până la 6 luni. Dacă gătim peștele, putem extinde durata de viață în frigider până la 4 zile. În plus, dacă gătim și congelăm peștele, acesta poate fi păstrat timp de până la 4 luni.

Carne

Carnea este un aliment foarte sensibil și predispus la transmiterea bolilor dacă nu respectăm măsuri adecvate de igienă în timpul manipulării și depozitării acesteia. De exemplu, fileurile de vită pot fi păstrate în frigider timp de 2-4 zile. În cazul în care dorim să le conservăm pentru o perioadă mai lungă, putem să le congelăm, fapt ce va prelungi durata de valabilitate până la 12 săptămâni.

Pe de altă parte, carnea de pui sau curcan, numite și „carne albă” este un tip de carne care nu poate fi păstrat prea mult timp. În frigider, aceasta nu trebuie să fie depozitată mai mult de 2 zile. Dacă dorim să o păstrăm pentru o perioadă mai lungă, putem să o congelăm, astfel că va putea fi păstrată timp de până la 12 luni. Este important să acordăm atenție manipulării corecte a acestui tip de carne. Deși de multe ori asociem bacteriile, precum salmonella, cu ouăle, carnea crudă sau slab gătită poate conține astfel de microorganisme.

Mezeluri

Produsele alimentare procesate, care sunt obținute din subproduse ale cărnii, se păstrează puțin mai mult decât carnea în frigider, însă trebuie să fim atenți să nu le păstrăm prea mult timp. După ce le deschidem sau le cumpărăm în vrac, aceste produse pot fi păstrate în frigider timp de maximum 6 zile. În cazul mezelurilor conservate, acestea pot fi păstrate timp de 1 săptămână. Însă, dacă sunt proaspete, pot fi păstrate doar 2 zile. Mezelurile și cârnații proaspeți pot fi congelați și se vor păstra timp de 2 luni.

Lapte

Dacă sunteți o persoană care consumă lapte în cantități mici și doar pentru a îndulci cafeaua, poate fi o idee bună să achiziționați cutii mici pentru a evita riscul de a consuma lapte vechi sau de a vă expune la probleme de sănătate. Laptele proaspăt poate fi păstrat doar timp de 2 zile la frigider, în timp ce cel ultra-pasteurizat (UHT) nu durează mult mai mult – doar 4 zile. Laptele proaspăt poate fi înghețat și păstrat timp de 3 luni, în timp ce laptele UHT nu poate fi congelat.

Sosuri și tocănițe

Aceste alimente, în special cele care conțin carne sau pește, nu pot fi păstrate în frigider mai mult de 3 zile. Dacă intenționați să gătiți o cantitate mai mare de tocăniță, este recomandat să o congelați, astfel încât să o puteți păstra până la 3 luni. Același lucru este valabil și pentru sosuri. Dacă ați deschis un borcan sau o cutie de bulion, acesta nu poate fi păstrat mai mult de 3 zile în frigider.

Maioneză

Maioneza se poate păstra în frigider 2 luni după ce a fost deschisă. Maioneza are un conţinut ridicat de grăsimi, ceea ce înseamnă că nu este la fel de sensibilă la cresterea bacteriilor.

 

Tags: No tags