Cel mai bine păstrat secret din Biblie a fost descoperit! A fost „ascuns” mai bine de 1500 de ani

În urmă cu ceva timp, Grigory Kessel, istoric la Academia Austriacă de Științe, a anunțat marea „revelație”, într-un articol din New Testament Studies, o revistă academică, publicată de Cambridge University Press.

Istoricul a folosit fotografierea cu ultraviolete a unui capitol din Biblie, inclus în Noul Testament, pentru a putea citi textul original, aflat sub trei straturi de cuvinte scrise pe un palimpsest.

De ce se folosea palimpsestul în antichitate

Palimpsestul un manuscris antic pe care oamenii îl foloseau pentru a scrie peste alte cuvinte, dar care adesea pastrează urme ale scrierii originale.

În antichitate, palimpsestele erau folosite mai ales din cauza lipsei de pergament (nr. piele de animal folosită pentru a scrie pe ea). Cuvintele erau scrise pe acest material în mod repetat, până când mai multe straturi acopereau cuvintele ascunse dedesubt.

De exemplu, versiunea originală, în limba greacă, a textului din Matei 12:1, care este cea mai des folosită în prezent, spunea: „În acea vreme, Iisus a trecut prin lanurile de grâu în ziua de Sabat, iar ucenicilor Săi li s-a făcut foame și au început să culeagă căpățânile de grâu și să mănânce”, în timp ce în traducerea siriacă, recent descoperită, textul este ușor diferită. Aceasta spune: „au început să culeagă căpățânile de grâu, să le frece în mâini și să le mănânce”.

Crede că textul își are originea în secolul al III-lea, înainte de a fi fost copiat în secolul al VI-lea. Cercetătorii spun că oamenii de știință cunoșteau deja manuscrisul încă din 1953.

Sursă text: Click.ro

Tags: No tags