Celebra iluzie optică pe care numai anumiți oameni o văd întreagă - Știi ce reprezintă? Este veche de 100 de ani

Celebra iluzie optică pe care numai anumiți oameni o văd întreagă – Știi ce reprezintă? Este veche de 100 de ani

Modul în care percepem o iluzie optică poate dezvălui care parte a creierului nostru este mai dominantă, ceea ce, la rândul său, poate spune multe despre personalitatea noastră.

O schiță care înfățișează atât un iepure, cât și o rață este un astfel de exemplu despre care se spune că arată cât de repede funcționează creierul nostru – și cât de creativi suntem. Răspunsul îți arată cât de creativ ești.

Ce imagine vezi?

Unii oameni vor vedea un iepure în imagine, în timp ce alții vor vedea o rață – iar în unele cazuri oamenii le vor putea vedea pe amândouă.

Majoritatea oamenilor pot vedea rața, dar au dificultăți în a vedea iepurele.

 

Principalele concluzii ale testării iluziei iepure-rață

Iluzia a fost folosită și într-un studiu din 2011 publicat în British Journal of Psychology, care a evaluat capacitatea de creație a participanților și ușurința cu care puteau percepe interpretări alternative ale figurii iepure-rață.

Cercetătorii le-au cerut participanților să ia în considerare obiectele de zi cu zi și să enumere cât mai multe utilizări pentru ele în două minute.

Li s-a arătat apoi iluzia iepure-rață și au fost întrebați ce animal au văzut. Cercetătorii au înregistrat apoi cât timp le-a luat celor care le puteau vedea pe amândouă să se schimbe între cele două animale.

Despre cei care pot vedea ambele animale  se spune că au un simț al creativității mai dezvoltat decât majoritatea.

Rezultatele au confirmat teoria conform căreia cei care puteau schimba cel mai repede între iepure și rață au reușit să găsească în medie încă trei utilizări pentru obiectele de zi cu zi, în comparație cu cei care au avut dificultăți să le vadă pe ambele.

Cercetările sugerează că, cu cât poți să muți privirea și concentrarea mai repede între imaginea iepurelui și a raței, cu atât creierul tău funcționează mai repede, iar cei care pot face asta cu viteză se spune că sunt mai creativi.

 

Ce mai influențează rezultatul testării oamenilor cu această iluzie optică

Iluzia optică iepure-rață a apărut încă din octombrie 1892, când a fost publicată într-un număr al revistei germane Fliegende Blätter, cu descrierea „Care animale se aseamănă cel mai mult între ele?”. Apoi a fost folosit de psihologul american Joseph Jastrow în 1899, care credea că procesarea mentală a imaginilor este esențială pentru interpretarea lumii. El a folosit iluzia pentru a demonstra că ceea ce văd oamenii depinde și de starea lor emoțională și de mediul înconjurător. Cercetarea lui Jastrow s-a bazat pe cât de repede poate fi văzut al doilea animal din imagine și cât de repede își puteau schimba participanții percepția asupra desenului pentru a comuta între rață și iepure.

Rezultatul testului pare să se schimbe și în funcție de perioada anului, oamenii fiind mai predispuși să vadă mai întâi iepurele în perioada Paștelui, în timp ce rața este mai frecventă în luna octombrie.

După ce a fost folosită de Jastrow, schița a fost făcută celebră de Ludwig Wittgenstein, care a inclus-o în „Investigațiile” sale filozofice pentru a descrie diferite moduri de a vedea.

Sursa: sfatulparintilor.ro

Tags: No tags