Cum arată vila lui Ceaușescu din Neptun unde stă Klaus Iohannis de 1 MAI - LUX și opulență - 1 miliona de euro pentru piscine

Cum arată vila lui Ceaușescu din Neptun unde stă Klaus Iohannis de 1 MAI – LUX și opulență – 1 miliona de euro pentru piscine

Nufărul, vila din Neptun pusă la dispoziție șefilor de stat, face parte dintr-un complex de peste 134 de mii de metri pătrați. Vilele au fost construite în anii ’60 pentru Nicolae Ceaușescu și alți lideri ai partidului comunist, care își petreceau aici vacanțele de vară. Complexul e dotat cu piscină, cinematograf, cramă și adăpost aerian.

Nufărul, vila în care locuia Nicolae Ceaușescu, avea în plus și o seră cu plante exotice, teren de tenis dar și o plajă privată. Aceasta este folosită acum de președintele României, Klaus Iohannis.

Vila Nufărul este folosită de președinții României. Vila Ghiocelu este folosită de primul ministru, iar celelalte de către șefii celor două Camere din Parlament, de președintele ÎCCJ și președintele CCR, potrivit volumului „Palate, vile și cabane folosite de șefii de stat”, publicat în 2020 și semnat de mai mulți autori, printre care și fostul senator Marius Marinescu.

Vilele de la Neptun au fost construite în anii ’60 alături de alte șase vile (Panseluța, Lotus, Trandafirul, Nufărul Ghiocelul, Ambasador)  pentru membrii comitetului executiv al PCR, apropiații ai lui Ceaușescu cu funcții în stat și pentru invitații de rang înalt și alți președinți. Au fost amenajate în pădurea Comorova unde era liniște și aer oxigenat. Toate vilele aveau piscină, cramă și cinematograf și adăpost anti-aerian.

Complexul de la Neptun este administrat de Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat, care a cheltuit în ultimii ani sume colosale de bani pentru renovarea acestuia. În 2019, de exemplu, RA-APPS a scos la licitație un contract de renovare a piscinelor de peste 2,9 milioane de lei, adică 600 de mii de euro. Contract care a ajuns în câteva luni la peste 900 de mii de euro. Iar aceasta nu este singura investiție băgată în vilele de protocol după revoluție. În 2013, statul a cheltuit pentru renovarea lor nu mai puțin de 1,5 milioane de euro.

Pentru confortul președinților, Regia Autonomă a dat în 2010 peste 120 de mii de euro pentru o centrală termică și o instalație de încălzire a piscinelor aflate în complex. 

Președintele Klaus Iohannis și soția s-au cazat la vila de protocol de la Neptun înainte de minivacanța de 1 Mai, după ce au călătorit în turneul sud-american cu avionul de lux cu care au ajuns la Constanța pe 28 aprilie.

Boeingul 737-900ER închiriat de Administrația Prezidențială pentru vizita din America Latină a președintelui tocmai a aterizat pe aeroportul din Constanța. La retur, acesta a zburat din Buenos Aires (Argentina) spre Constanța cu stop pentru realimentare în Capul Verde”, a anunțat BoardingPass pe pagina sa de Facebook.

Tags: No tags