Denumirea de criptomonedă indică faptul că acest mijloc de plată utilizează criptografia și este descentralizat pentru a controla tranzacțiile și preveni dubla cheltuială, o problemă curentă pentru valutele digitale. Criptomonedele au propriul blockchain separat, de sine stătător.
Procesul de creare a unui nou tip de monede criptomonede necesită fie construirea unui nou blockchain, fie modificarea unui proces existent pentru a crea o nouă variantă, fie „furcătură”. Majoritatea acestor așa-numite „altcoins” sunt fork-uri ale protocolului Bitcoin.
Singurul mod în care pot fi create mai multe monede dintr-o monedă cripto existentă este printr-un proces numit „mining” în care minerului i se acordă o taxă de tranzacție (o monedă nouă) în schimbul contribuției la algoritmul blockchain de bază, fiind primul care rezolvă. un puzzle criptografic. Mineritul este extrem de competitiv și necesită o putere de calcul semnificativă.
Unele criptomonede, cum ar fi Bitcoin, au o ofertă limitată, ceea ce înseamnă că există un număr maxim de monede care vor fi vreodată în circulație. Altele nu au un plafon maxim, dar limitează numărul de monede noi care pot fi generate în fiecare an.
Criptomoneda este emisă de fiecare dată când este creat un nou bloc și este folosită ca recompensă și stimulent pentru participanții blockchain care participă la mecanismul de consens și închiderea blocurilor, adică alocarea puterii lor de procesare, mize de monede și alte resurse pentru a sprijini transparența și încrederea. de blockchain și pentru a verifica blocuri noi. În acest scop a fost creat Bitcoin.
Criptomonedele sunt schimbate de la o persoană la alta pe web fără un intermediar, cum ar fi o bancă sau un guvern. Este ca vestul sălbatic și sălbatic al lumii digitale, dar nu există un mareșal care să respecte legea.
După cum am menționat, criptomoneda este o parte integrantă a blockchain-ului. Tehnologia registrului distribuit este construită pe algoritmi de consens care reglementează crearea de noi blocuri. Toți participanții din rețeaua P2P trebuie să accepte un bloc pentru ca acesta să fie înregistrat în blockchain.
Termenul token se referă la orice criptomonedă care nu are propriul blockchain. În schimb, funcționează pe un blockchain existent, cel mai popular fiind platforma Ethereum. Exemple de token sunt Tether (USDT), USD Coin (USDC), Maker, DAI, Basic Attention Token (BAT). Acestea sunt token-uri ERC20. Au fost create și blockchain-uri pentru tokens, foarte populare fiind Binance Smart Chain (BSC) cu token-uri BEP20, Elron Gold, Cardano, Solana, Polkadot, Polygon.