Doliu în lumea muzicii - A murit un artist desăvârșit cu o carieră uriașă - Anunțul făcut chiar de soția sa

Doliu în lumea muzicii – A murit un artist desăvârșit cu o carieră uriașă – Anunțul făcut chiar de soția sa

Văduva artistului, Laura Hess-Hey, a confirmat decesul său, potrivit The Washington Post.

Fiica sa Sumayah Jamal a declarat pentru The New York Times că artistul suferea de cancer la prostată. 

Ahmad Jamal a influenţat munca multor muzicieni, între care pe cea a trompetistului Miles Davis şi a pianistului McCoy Tyner.

Ahmad Jamal – născut Frederick Russell Jones la Pittsburgh şi care s-a convertit la islam în 1950 – a primit multiple recompense de-a lungul a şapte decenii de carieră. 

El a fost desemnat cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor în Franţa în 2007 şi a obţinut un premiu Grammy pentru înteaga carieră în 2017. 

Afro-american, el a debutat în anii 1940, în timpul revoluţiei bebop şi a continuat să atragă un public larg către jazz. 

Stilul său este descris ca bazat pe surpriză, rupturi, folosirea pauzei, a accesntelor romantice, cu o frază care este atât dinamică, cât şi lejeră.

The New Yorker, în articolul publicat cu ocazia lansării a mai multor înregistrări inedite, a declarat că, în anii 1950, „conceptul său muzical era una dintre cele mai mari inovaţii din epocă, chiar dacă  originalitatea sa îndrăzneaţă nu a ajuns mulţi ascultători”. 

Albumul „Ahmad Jamal at the Pershing: But Not for Me”, lansat în 1958, a marcat debutul succesului său. 

El a rămas mai mult de 100 de săptămâni în palmarestul Billboard, clasamentul american al celor mai populare melodii. 

Potrivit The New York Times, a devenit unul dintre discurile instrumentale cele mai vândute în epocă. Au urmat alte zeci pe care Times le-a calificat drept „catalog plin de bijuterii”. 

Într-un interviu acordat Times la sfârşitul lui 2022, Ahmad Jamal a declarat: „Încă evoluez, de fiecare dată când stau la pian. Am mereu idei noi”. 

 

Tags: No tags