Izvorul Tămăduirii 2023: tradiții și obiceiuri. Ziua în care poți afla CÂT mai ai de trăit

Izvorul Tămăduirii 2023: tradiții și obiceiuri. Ziua în care poți afla CÂT mai ai de trăit

În prima vineri de după Paști a fiecărui an, Biserica Ortodoxă sărbătorește Izvorul Tămăduirii, praznic închinat Maicii Domnului, care dorește să arate rolul important al Fecioarei în lucrarea mântuirii oamenilor. 

Izvorul Tămăduirii – praznic închinat Maicii Domnului în 2021

Denumirea de Izvorul Tămăduirii trimite la o serie de minuni care au fost săvârșite la un izvor din apropierea Constantinopolului. Înainte de a ajunge împărat, Leon cel Mare a întâlnit un bătrân orb care l-a rugat să îi dea apă și să-l conducă în cetate. Deși în apropiere nu știa să existe vreun izvor, Leon a auzit-o pe Maica Domnului spunându-i să intre în pădure, pentru că acolo va găsi apa de izvor cu care să îi spele ochii orbului, iar acesta va începe să vadă.

Drept ofrandă adusă acestei minuni, după ce a ajuns împărat, Leon a construit lângă acel izvor o biserică. Mai târziu, împăratul Justinian – care s-a vindecat bând apă de la izvor,a construit o biserică și mai mare.

Preoții în Biserică citesc de Izvorul Tămăduirii 2021, Acatistul Maicii Domnului. Iată cât de profundă este această rugăciune către cea care i-a dat viață lui Iisus Hristos!

Tradiții de Izvorul Tămăduirii

Creștinii ortodocși iau parte la slujba de sfințire a apei, care are loc de Izvorul Tămăduirii, iar preotul îi stropește cu aghiasmă pe toți cei aflați în biserică – pentru a alunga spiritele rele.

Apa sfințită în această zi se poate bea oricând, în special de către cei bolnavi, pentru că aceștia au șanse mai mari de vindecare. Potrivit tradiției, apa sfințită în această zi îi ajută pe oameni să se umple de Duhul Sfânt și să își vindece suferințele și bolile.

Cine lasă un vas cu apă în biserică de joi până vineri, iar apoi se spală cu apa sfințită și o bea pe stomacul gol, va scăpa de necazuri întregul an.

În trecut, oamenii care voiau să ştie dacă și cât vor mai trăi în viitorul apropiat aşezau o cană sub un pom de nuc sau soc. Dacă găseau pământ pe fundul cănii, însemna că sfârşitul li se va apropia.

În unele zone ale țării, unde tradiția de Izvorul Tămăduirii încă se mai păstrează, adolescenții fac legământul juvenil. Cu sau fără martori, în curtea casei, în jurul unui copac înflorit, aceștia urmau mai multe etape ale unui ritual prin care schimbau diferite obiecte cu valoare simbolică, dansau și se ospătau cu alimente tradiționale de sărbătoare, servite din oale de lut.

Persoanele înfrățite în această zi – veri, surori sau frați de cruce – se întâlneau anual de Rusalii. După încheierea legământului, aceștia își spuneau până la moarte soră, frate, văr, verișoară și se comportau unul față de altul ca adevărați frați și surori, legăturile de iubire și căsătoriile între ei fiind interzise!

Izvorul Tămăduirii 2023: Ce nu ai voie să faci pe 21 aprilieNu ai voie să speli rufe, să calci ori să coși haine, deorece se consideră că treaba făcută în această zi sfântă nu va fi terminată niciodată.Nu ai voie să faci curat ori să lucrezi câmpul.Nu ai voie să oferi cu împrumut de Izvorul Tămăduirii, deoarece se spune că se vor lega farmecele de tine.Nu ai voie să te cerți sau să pomenești de Diavol.

Pentru că Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare extrem de importantă pentru ortodocși, aceasta trebuie respectată cu sfințenie. În vinerea de Izvorul Tămăduirii nu se spală, nu se coase, nu se muncește câmpul și, foarte important, oamenii nu trebuie să se certe. Cei ce se vor certa vor rămâne supărați întreg anul!

Sursă text: Divahair.ro 

Tags: No tags