Regele Charles trece la economii la nici o lună de la instalarea sa oficială: A oprit căldura la piscina regală - Angajații, înfuriați

Regele Charles trece la economii la nici o lună de la instalarea sa oficială: A oprit căldura la piscina regală – Angajații, înfuriați

Regele Charles al III-lea schimbă regulile la Palatului Buckingham, la câteva săptămâni de la instalarea sa oficială pe tronul Marii Britanii.

Printre primele obiective ale sale se numără și piscina de la Palat. Charles a oprit termostatul piscinei regale, pentru a reduce consumul de energie la Buckingham.

„Câțiva oameni care folosesc piscina au observat că temperatura a scăzut. Li s-a spus că Regele a oprit încălzirea”, au declarat surse din interiorul Casei Regale, potrivit presei britanice.

Nu se cunosc foarte clar motivele pentru care ar fi făcut schimbarea, însă este binecunoscută susținerea sa pentru cauzele mediului și pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice. În plus, anul trecut, factura Casei Regale, plătită de britanici, a fost de 3,2 milioane de lire sterline. Unii angajați susțin că ar fi vorba de proverbiala avariţie a suveranului care, după cum se ştie, nu şi-a schimbat haina de 20 de ani.

Însă Charles al III-lea nu ar mai fi fost de acord cu încălzirea piscinei, pe motiv că „nu e nevoie, trebuie făcut ceva pentru climă”, scrie presa britanică. O sursă care îl cunoaște bine pe Rege a declarat pentru Sunday Times că este posibil ca Charles să fie convins că piscina, folosită de membri importanți ai Casei regale, „este nesănătoasă din punct de vedere ecologic, pentru că apa trebuie dezinfectată chimic și trebuie încălzită”.

Un ecologist convins, regele Angliei dorește eliminarea emisiilor de dioxid de carbon înainte de termenul fixat de guvernul de la Londra, în 2050, an în care UE vrea să atingă neutralitatea climatică. El a instalat deja panouri solare pe acoperișul casei sale din Londra, Clarence House, dar și la reședința sa de la țară – Highgrove, din Gloucestershire.

Suveranul a decis să reseteze temperatura caloriferelor, ce a fost fixată la 19 grade şi să nu mai încălzească piscina interioară de la Palat. Suveranul a transmis, oficial, că „facem ceva concret împotriva poluării”.

Noul monarh nu mai locuieşte la Palatul Buckingham, ci la Clarence House, alături de Regina Consoartă – Camilla. Charles ar fi făcut această alegere pentru că Palatul Buckingham „nu ar fi potrivit pentru noua eră a monarhiei, în plus nici întreţinerea sa nu ar fi sustenabilă economic și nici din punct de vedere al protecției mediului atât din punct de vedere economic, cât şi din punct de vedere al mediului”. Iar acest lucru ar explica măsura opririi caloriferelor, a resetării termostatelor.

Astfel că Palatul Buckingham este folosit doar pentru probleme de afaceri sau ca sediu din care regele conduce chestiunile de stat. 

Schimbarea făcută de Charles a agitat deja spiritele la Palatul Buckingham, printre angajați dar și a celor din elita Casei regale, care au acces gratuit la piscină, mai scrie DailyMail. Piscina poate fi folosită și de membrii clubului sportiv al personalului, cu condiția să nu fie în același timp cu unul dintre membrii familiei regale. 

Piscina de la Palatul Buckingham a fost comandată de George al VI-lea în 1938, pentru prințesele Elisabeta și Margareta. Regele Charles a învățat să înoate acolo, la fel ca și frații săi. Iar Diana, Prințesa de Wales a folosit și ea piscina în mod regulat, iar prinții William și Harry au învățat să înoate tot acolo.

Tags: No tags