Românii celebrează astăzi Paștele Blajinilor. De ce i se mai spune Paștele Morților și care este semnificația sa deosebită

Românii celebrează astăzi Paștele Blajinilor. De ce i se mai spune Paștele Morților și care este semnificația sa deosebită

Ce se face de Paștele Blajinilor

Sărbătorită preponderent în Europa de Sud-Est, Paștele Blajinilor are la bază pomenirea celor decedați și anume a rudelor și prietenilor apropiați. De Paștile Blajinilor, credincioșii vizitează mormintele rudelor/apropiaților de la cimitire, le aduc în ordine, iar după slujbă preoții săvârșesc sfințirea lor.

Tradițional, Paștile Blajinilor se sărbătorește în lunea de după Duminica Tomii, la o săptămână de la Învierea Domnului, Paștile propriu-zis. În localitățile rurale mai mari și în orașele în care sunt mai multe cimitire, sărbătoarea are loc timp de mai multe zile, începând de sâmbătă.

Cimitirele sunt pline

În Timișoara, după slujba de la biserică, cimitirele s-au umplut de oamenii veniți să aprindă o lumânare și să împartă de pomană. Același lucru s-a întâmplat în mai multe zone din țară. De exemplu, și în cimitirul Eternitatea din Galați, mulți oameni au venit să le aprindă o lumânare celor adormiți.

Învierea care pentru cei vii a fost săptămâna trecută, și au fost trei zile, pentru Paștele Blajinilor sunt doar două zile, duminică și luni”, a explicat o femeie din Iași care celebrează astăzi această sărbătoare.

Ce se pregătește pentru această zi

Pentru această zi s-au gătit cozonaci, s-au vopsit ouă și s-au dat preparate specifice Paștelui de pomană, pentru sufletul celor morți. De asemenea, conform tradiției, astăzi mormintele trebuie primenite.

”Oleacă să aranjăm frumos, cât e iarba asta, că se poate smulge și, mâine, când venim, să mai facem ce e de făcut”, a spus și un bărbat din Galați care venise să aranjeze mormântul rudelor moarte.

Sursă text: Click.ro 

Tags: No tags