SĂRBĂTOARE 30 martie - Zi cu importantă deosebită în calendarul ortodox: un mare sfânt este pomenit astăzi - Zi de POST

SĂRBĂTOARE 30 martie – Zi cu importantă deosebită în calendarul ortodox: un mare sfânt este pomenit astăzi – Zi de POST

Biserica i-a inchinat Sfantului Ioan Scararul a patra duminica din Postul Sfintelor Pasti. Sfantul Ioan Scararul mai este cunoscut sub numele de Ioan Sinaitul, datorita faptului ca a fost egumen la Manastirea Sinai. Insa, pentru eruditia si cultura sa, este numit si Ioan Scolasticul. Numele de „Scararul” sau Climacus, vine de la principala sa opera, intitulata Scara Paradisului.

Citeste mai multe informatii despre Viata Sfantului Ioan Scararul

Sfanta Euvula, mama Sfantului PantelimonPe 30 martie este pomenita Sfanta Euvula, mama Sfantului Pantelimon. Desi sotul sau era senator pagan, ea imbratisase tainic credinta in Hristos si si-a crescut copilul in dragostea lui Dumnezeu, trecand la cele vesnice pe cand Pantelimon era copil.

Troparul Sfantului Ioan Scararul

Locuitor pustiului si inger in trup si de minuni facator te-ai aratat, purtatorule de Dumnezeu, parintele nostru Ioan; si cu postul, cu privegherea, cu rugaciunea, ceresti daruri luand, vindeci pe cei bolnavi si sufletele celor ce alearga la tine cu credinta. Slava Celui ce ti-a dat tie putere; slava Celui ce te-a incununat pe tine; slava Celui ce lucreaza prin tine tuturor tamaduiri.

Sfantul Ioan Scararul a trecut la cele vesnice in anul 649.

Tot astazi, facem pomenirea:- Sfantului Proroc Ioad;- Sfantului Cuvios Ioan;- Sfantului Ioan, patriarhul Ierusalimului;- Sfantului Mucenic Zaharia cel Nou.

Maine, facem pomenirea Sfantului Mucenic Ipatie, episcopul Gangrei.

Sursa text & foto: CrestinOrtodox.ro

Tags: No tags