"Țarul modei sovietice" s-a stins din viață la vârstă de 85 de ani. Industria de fashion, în stare de șoc

„Țarul modei sovietice” s-a stins din viață la vârstă de 85 de ani. Industria de fashion, în stare de șoc

„Da, a decedat”, a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a casei sale de modă din Moscova, Kira Burenina, confirmând informaţiile apărute în presa rusă, relatează Agerpres.

La începutul lunii martie, când „şi-a adunat prietenii pentru aniversarea sa, se putea deja vedea că era foarte, foarte slăbit”, a precizat ea.

Potrivit colegilor săi de la Academia rusă de Arte Frumoase, din care făcea parte, designerul, care a devenit cunoscut sub numele de Slava (prescurtare de la prenumele său Veaceslav), a murit după o lungă boală.

„Creatorul de modă Veaceslav Zaiţev s-a stins din viaţă. Anul acesta el a împlinit 85 de ani”, a informat postul public rus Pervîi Kanal, aducându-i un omagiu celui care „a dictat moda sovietică şi rusă timp de decenii, un inovator care nu se temea de experienţe îndrăzneţe”.

Designerul, care a creat peste 1.000 de modele de-a lungul carierei sale, a devenit cunoscut în întreaga lume pentru rochiile sale care reluau motivele extravagante ale şalurilor tradiţionale din ţara sa.

„Pot îmbrăca o întreagă paradă în Piaţa Roşie cu hainele mele…”, declara Slava Zaiţev într-un interviu acordat AFP în 2017.

În 1963, săptămânalul francez Paris Match a fost cel care l-a comparat cu un Christian Dior sovietic, iar în 1988 revista Vogue l-a supranumit „ţarul modei sovietice”.

Tags: No tags